Vacatures als Voorman

Als voorman geef je leiding aan een afdeling binnen een bedrijf. Dit bedrijf kan in allerlei sectoren zijn. Bijvoorbeeld in de bouw, bij bureaufuncties, groen, industrie en productie, logistiek of techniek. Hierin kun je ook weer op allerlei verschillende afdelingen terecht komen.

Vergelijkbare functies zijn meewerkend voorman, teamleider productie en teamleider logistiek. Als meewerkend voorman heb je de leidinggevende taken van een voorman, maar werk je tegelijk mee met de werkzaamheden die nodig zijn. Als teamleider productie heb je de leiding over een productieteam en zorg je dat iedereen de benodigdheden heeft om het productieproces optimaal te laten verlopen. Voor een teamleider logistiek geldt dan ongeveer hetzelfde, behalve dat je werkt in een andere sector. Nu ben je verantwoordelijk voor het logistieke proces en zorg je dat dit optimaal verloopt. Je hebt hierbij de leiding over orderpickers, heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers.

Meestal is een voorman ook een meewerkend voorman. Dit houdt in dat je vaak ook zelf werkzaamheden oppakt van de dienst die je team levert. Echter heb je ook de verantwoordelijkheid die een voorman heeft. Je zorgt bijvoorbeeld dat de werkzaamheden goed verlopen, maar tegelijkertijd ben je ook bezig met de werkzaamheden binnen jouw branche.

Stel je bent een voorman in de productie, dan delegeer je taken aan de mensen in je team, maar houd je zelf ook overzicht over het productieproces en over de machines.

Justin Evers

Corporate recruiter

Welke vaardigheden heb je nodig als voorman?

Als voorman heb je de verantwoordelijkheid over een aantal mensen en het proces dat zij uitvoeren. Dit is best een grote verantwoordelijkheid en kan stress met zich meebrengen. Als je bijvoorbeeld iets bouwt bij een klant in de tuin, dan zorg je dat je team naar behoren werkt en de klant tevreden is. Ook kan je binnen het bedrijf waar je werkt voorman zijn, dan heb je naar je leidinggevende een grote verantwoordelijkheid.

Je moet besluitvaardig zijn en leiderschap kunnen tonen. Aangezien je de leiding hebt over een aantal mensen, zul jij ervoor moeten zorgen dat deze mensen goed functioneren door op een fijne manier leiding te geven. Ook zullen er veel besluiten genomen moeten worden, waarbij de ogen dan op jou gericht zijn. Daarnaast kunnen er calamiteiten ontstaan waar jij dan over de besluiten zal gaan.

Ook ben je een teamplayer en ben je echt verbonden met je team. Je zorgt dat je team optimaal functioneert, ze weten wat ze moeten doen en voelen zich op hun gemak in jouw team. Hier hoort ook het delegeren van taken bij. Jij hebt inzicht in wat er moet gebeuren en kan op het juiste moment de goede taken delegeren. Hier komt goede communicatie bij kijken naar je team en naar de klant. Als het proces bijvoorbeeld vertraagt, dan moet iedereen hiervan op de hoogte zijn.

Hier hoort tegelijkertijd weer een stuk plannen en organiseren bij. Jij zorgt dat alle benodigdheden aanwezig zijn op het goede moment en organiseert dan ook dat alles op het goede moment uitgevoerd kan worden.

Omdat je vaak meewerkt en de processen moet begrijpen is kennis van de branche natuurlijk ook nodig.

Welke opleiding heb ik nodig?

Dit is eigenlijk niet precies te zeggen omdat het afhangt van de sector waarin je werkt. Op het moment dat je een managementopleiding hebt gedaan, bijvoorbeeld afdelingschef (mbo) of Afdelingsmanager (hbo) kun je vaak op veel plekken terecht. Echter is kennis van de branche vaak ook nodig en dit krijg je voornamelijk door ervaring. Daarom kan je als specialist in jouw branche vaak ook doorgroeien naar een voorman.

Wat voor een persoon past bij deze baan?

Vaak is een voorman een combinatie van een waarnemer, een harde werker en een leidinggevende. Je hebt namelijk inzicht in je omgeving, combineert dit met leidinggevende eigenschappen en hard werken.

Kan jij je vinden in deze eigenschappen? Check dan eens onze vacatures!

Werken via Westerduin

Wil je ons bereiken? Contacteer dan een van onze vestigingen. We zijn te vinden in Den Bosch, Tiel, Nijkerk, Nijmegen, Nieuwegein, Gorinchem, Ede, Apeldoorn, Deventer en Westerduin Next. We bieden vacatures aan in de Bouw, Groen, Logistiek, Productie en Techniek.